Kelab Blogger Ben Ashaari

Kelab Blogger Ben Ashaari

Followers

28 Nov 2014

Ilham dan semangatku

Assalamualaikum,

Sejujurnya sekarang faz rasa mula give up nak menulis blog. Mula rasa malas nak menulis sebab ketandusan idea. Hari hari faz blogwalking baca cerita blog orang, kadang kadang faz tanya kat kawan kawan dan family faz cerita dorg utk faz sematkan dalam blog. Bila faz fikir balik, 'Eh, aku takde cte sendiri ke? Asyik nak cte hal org je.' Mula la faz rasa humble sangat. Tengok org lain kusyuk je cte hal dorg, tapi faz? Takde satu pun cerita yg menarik. Sampai ada satu time, faz hampir buat keputusan utk delete blog dan tinggalkan satu satunya perkara yg paling faz minat dan yg faz anggap kelebihan dalam diri faz.

Tiba tiba faz tergerak hati nak baca blog Encik Mimpi. Kenalkan mamat bertopeng ni? Faz dapat ilham dari setiap kisah hidup dia. EM pun mula dari org yg biasa biasa, tak dikenali. Faz tabik sangat dengan kejayaan EM. Hope EM sentiasa menjadi seseorang yg boleh dijadikan contoh untuk remaja. Nak gak tanye EM, rahsia rahsia yg membuatkan EM berjaya. Time jumpa EM dulu, banyak soalan yg faz dah sediakan, memang terlalu banyak. Tapi bila da diberi peluang jumpa, satu soalan je yg terkeluar dari mulut faz "Captain, busy ke?" Mula la EM bercerita jawapan soalan faz. Memang kelakar sgt. Sebab faz tanye EM busy ke time tu, Jawapan yg faz harapkan cuma Ya atau Tak, tp EM bagi jawapan berbentuk karangan, dia p cte yg dia nak kene pergi Indonesia, Nak buat album, persediaan itu ini itu ini. Tak berkelip faz dengar celoteh EM. Rasa nak gelak ada gak. Cute betul EM time tu. Okay tetibe terubah topik, Alaaaa. Rindu lak ng Captain. Okay, teruskan....

Kalau EM merupakan ilham faz, Fairul Adzreen aka Fero lak merupakan semangat faz. Setiap kali faz rasa give up sangat sangat faz akan perhati je gambar fero, faz harap sangat dapat berjumpa dan bergambar sendiri dengan mamat pacak ni. Korg mesti tertanya tanya apa istimewa mamat ni kan? Popular post blog faz pun masih bertajukkan nama dia. Faz sampai sekarang masih tertanya tanya, 'kenapa aku minat giler kat kau?' Malah faz rasa semakin hari faz semakin minat kat dia. Kadang kadang ada kawan faz yg tegur, masa dia godek gallery phone faz, 'Kau lebih minat EM ke Fero? Nape banyak gambar Fero berbanding EM?' Faz mulanya tak percaya sendiri "Eh iye ke? Bukan aku banyak simpan gambar  EM ke?" Faz amik la handphone sambil garu kepala, 'Eh iye la, gambar Fero banyak lagi.' Nahh. Sekarang faz sendiri dah mula confuse, 'Aku minat EM ke Fero yg lebih sekarang ni?' Kadang kadang kat tempat faz pratikal pun, kwn sepejabat faz sampai fed up asyik ulang lagu yg sama. Faz kesian gak kat dia, selalu sgt menguap, tapi nak buat camne, kte da minat ulang hari hari pun tak jemu. Tapi faz ulang setiap minit, masa kecuali time azan, solat dan urusan wajib lain yg harus dibuat, kebanyakkan masa faz habiskan dengan mendengar lagu je. Nak tau lagu apa? Mesti la lagu fero. Sebab setakat ni, lagu tu je yg ada dalam laptop dan handphone faz. Kesian tak?
                                                           *****

Faz tak tau nak buat camne. Patut ke faz berhenti menulis? Memang sekarang faz sudah ada someone untuk dijadikan ilham dan semangat. Tetapi apa yg lebih penting ialah sokongan. Tanpa sokongan, perkara yg dibuat takkan mendapat berkat.

p/s: Faz sudah pasang niat untuk menulis novel berbentuk buku, disebabkan sering ketandusan idea, membuatkan faz fikir lebih panjang untuk menulis. Doakan setiap keputusan faz ye..

Sekian..


No comments:

Post a Comment