Kelab Blogger Ben Ashaari

Kelab Blogger Ben Ashaari

Followers

11 Jan 2016

Bukan aku nak title Penganggur!

Assalamualaikum..

Sedih hati ni bila sering kali dibasahi dgn soalan yg lazimnya bukan kta nak bende tu jd..
Setiap kali jumpa member ke family terutama saudara mara,  slalu sgt tny
"Awak tu sampai bla nak tanam anggur? "
"Dah dpt diploma pun masih nak blajaq jd suri rmh"
"Awak tu dh nak kawen,  bla lgi nak keje bantu bakal suami? "

HokAloh.. Ingat org nak sgt ke dok rmh tanam anggur wlaupun dh graduate..  Tak tau ke zaman sekarang ni peluang pekerjaan dh tipis sgt.  Zaman sekarang ni klu nak keje semua nak yg ada pengalaman 2 3 thn bekerje.  Yg aku tak fahamny, bla fresh graduate tak dibagi peluang untuk bekerje sampai ble nya nak dptkan pengalaman.

Boleh je kalau nak amik pengalaman keje waitress ke sales promoter ke..  Tp sampai bila......  Tak guna la ada diploma kalau nak keje mcm tu.  Bukan sombong atau memilih pekerjaan.  Tp ibu mane nak tgok anak yg dh ada diploma keje mcm tu.  Ibu mane happy kalau anak keje stakat tu.  Kene gak fikir perasaan ibu yg penat lelah cr duit untuk kita masa belajar tp lepas graduate keje amik order pelanggan.  Tak ke sedih.

Nak bukak bisnes sendiri?  Boleh....  Tp tengok la keadaan kerajaan kita sekarang.  Ekonomi kita sekarang.  Dgn kos hidup meningkat,  mampu ke nak cari duit untuk buat modal.  Artis malaysia sekarang ni pun bersaing nak buat bisnes.

Jadi kesimpulannya, terpaksa la kita berusaha, sabar dan tawakal selagi belum diberi rezeki untuk bekerje.  Rezeki tu milik Allah.  In Sha Allah,  akan tiba masa untuk aku berkeje..

10 Jan 2016

Persiapan Perkahwinan..

Assalamualaikum.

"WHAT??? Dah nak kahwin dah ke?"

"Betul ke?"

"Eh kau tak rasa muda sangat ke nak kawen?"

"Serius ke laki tu nak kat kau?"

"Persediaan cane? dah siapke?"

Tu la soalan yg sering faz terima sejak faz bgitau member faz nak kawen....
Faz sendiri pun seakan tak percaya yg faz bakal berkahwin. Cte hal persediaan, runsing nak fikirkan macam mane nak mula. Kalau ikutkan faz, faz nak perkahwinan yg simple je. Cukup sekadar buat majlis akad nikah dan makan doa selamat. Tak yah nak berhantaran. Alaaaa.faz tak suka keje yg melecehkan. memang la perkahwinan sekali dalam hidup. Tapi nak buat besar besar pun bukan org akan ingat pun perkahwinan faz nanti. Bukan artis pun nak kene buat meriah. Cukup la faz dan pasangan yg ingat hari terindah pada hari tu nanti.

Tapi bagi family faz pulak. Ni merupakan perkahwinan pertama antara cucu nenek2 faz. Kalau boleh dorang nak yg terbaik untuk faz dan bakal pasangan faz nanti. Cte je hal kawen, mesti family faz yg excited.

Banyak gak faz wat research nak pelamin cane, baju kawen cane, kad kawen cane, catering nak guna brapa banyak. Kalau ikutkan bajet kteorg takde la besar, ala kadar je. Setakat ni takde satu pun berkenan kat hati ni.

Untuk tema lak, bakal suami faz nak tema krim. Faz lak nak putih.. Bakal suami faz nak buat barang hantaran, faz tak nak buat. Aduhh.

Jadi secara lazimnya, satu bende pun belum tersedia. Huhu. Dulu faz ingat senang. Rupa rupanya susah gak ae nak kawen ni. Hehe.

Apa apa pun faz harap yg terbaik pada hari perkahwinan nanti, In Sha Allah. Semoga dipermudahkan. Amin...