Kelab Blogger Ben Ashaari

Kelab Blogger Ben Ashaari

Followers

26 Jan 2015

Aku tak ingat...

Assalamualaikum..

Tak tau kenapa hari makin hari memori hidup aku semakin menghilang.  Sekarang aku semakin jarang untuk bercerita di dlm blog. Setiap kali aku cuba flash back kenangan yg terjadi dlm hidup aku utk dijadikan cerita, aku gagal. Semua umpama tinggal kenangan, tiada satu pun aku ingat. Malah kenangan bersama sahabat, bekas kekasih, keluarga, member, tiada satu pun aku ingat.

Kenapa? Kenapa?

Skemanya ayat faz. Hehe. Sebenarnya takde apa yg nak dirisaukan. Kecewa tu memey ada la kan. Tapi bila faz fikir balik, mungkin ada hikmah kenapa faz jadi pelupa tahap tak tau mcm mane nak cakap. Apa yg dpt faz buat skarang hanya mampu berdoa agar dikembalikan kenangan dan memori indah bersama keluarga dan sahabat.

Faz perasan yg faz mula tak ingat, setiap kali faz buka blog dan mula nak bercerita. Sampai ada satu saat tu, faz paksa diri untuk bercerita hal someone, faz sampai menangis sebab memang tak dapat nak ingat. Nama dia pun faz boleh lupa. Sedangkan dia org yg terpenting dalam hidup faz.

Mula ingat perkara biasa, sebab number telephone sendiri pun faz tak ingat,mana nak ingat benda yg lebih kurang remeh,  kenangan lama. Tapi lama kelamaan perasaan risau tu, tak dapat nak dibendung lagi..

Setakat ni, takde siapa pun yg tau. Nak bagitau family, takut lak korg risau lebih kan. Nak bagi tau member, takut dorg ckp perkara biasa. Jadi sekarang apa yg faz dapat buat hanya berdoa. Berdoa agar dikembalikan memori hidup faz semula.

Apa yg paling faz sedih sangat sangat, faz tak ingat satu pun kenangan arwah ayah. Faz hanya bergantung dengan kisah kisah yg faz tulis dalam blog tentang beliau. Nasib baik ingat yg diri ini pernah menceritakan tentang beliau.

Faz mohon doakan faz ye.

Sekian..

21 Jan 2015

Minggu terakhir...

Assalamualaikum,

Fuhh. Lama betul tak menaip. Hehe. Maklum la org sibuk dgn banjir, faz dok sibuk bekerja. Sedar tak sedar esok merupakan hari terakhir faz pratikal kat Telekom Malaysia. Perasaan tu? Nak kata sedih tak gak, lega gilerrr da lepas satu beban. Lepas ni kiranya nak focus dgn final exam lak. Tahun terakhir blaja la katakan. Hehe. Excited, tak sabar nak amikk jenazah... Ehhhh. Jenazah lak. Ijazah la. Hehe. Jenazah tu pasti.

Okay. Nak cte panjang pun, kang korg tak nak bacakan. Faz happy sebenarnya, da dapat num and phone baru. Tapi kali ni, faz beli phone murah je and besar, bila terlepas pandang senang kit nak cari. Trauma kehilangan phone tu masih menebal tapi nak wat camne ramai member request beli phone sebab senang la nak contact. Hope lepas ni faz lebih hati hati guna phone. Takut lak pisang berbuah berkali kali. Biar pun handphone murah, tapi faz tetap sayang harta benda tau. Tu la asset yg faz dapat beli guna duit sendiri.

Ada gak yg kata, handphone faz hilang mungkin sebab kena makan sumpah. Sebenarnya dari faz sekolah menengah lagi, faz tak dpt guna phone lebih 5 bulan. Dah genap 5 bulan, confirm tukar. Handphone rosak la, kena masuk air la, keypad tak dapat tekan la and mostly, faz sendiri yg rosakkan. Hehe. Bila beli phone tu, faz ada pasang niat nak guna sampai bila bila, nak jaga betul betul. Tapi da bukan rezeki, genap gak 5 bulan kena curi org. Huhu. Mengarutkan? Faz tak nak percaya benda benda camni. Tu org cakap. Dengar boleh, percaya jangan sekali. Kang khurafat lak. Amboi. Banyak lak coloteh kali ni.. Okay la korg. Nak sambung buat keje. Take care.

Sekian..

15 Jan 2015

Aku ingin mencintai-Mu


Soundcloud:

Tuhan betapa aku malu
Atas semua yang Kau beri 
Padahal diriku terlalu sering 
Membuat-Mu kecewa

Entah mungkin karna ku terlena 
Sementara Engkau beri 
Aku kesempatan berulang kali 
Agar aku kembali

Dalam fitrahku sebagai manusia 
Untuk menghambakan-Mu
Betapa tak ada apa-apanya 
Aku dihadapan-Mu

Reff:
Aku ingin mencintai-Mu
Setulusnya,sebenar-benar aku cinta
Dalam do'a 
Dalam ucapan 
Dalam setiap langkahku

Aku ingin mendekati-Mu 
Selamanya
Sehina apapun diriku
Kuberharap untuk bertemu 
Dengan-Mu ya Rabbi

10 Jan 2015

Bila isu Kpop dan gadis bertudung menjadi bualan......Aku~

Assalamualaikum,

Lepas satu satu yg terjadi kat Malaysia. Lepas isu banjir, muncul lak isu airasia. Dan sekarang ni aku tengok kecoh kat laman sosial isu "anak melayu dicabuli artis kpop". Aku tak nak la buat spekulasi lebihkan. Tapi sekadar nak melahirkan rasa dihati, nak kongsi pendapat. First, aku tak nak upload video tu dan gambar tu. Bukan apa, berdosa kalau kita buka aib orang aku tak nak nanti, aku lak yang merangkak di padang mahsyar nanti. Nauzubillahiminzalik. Minta dijauhkan.

Lepas isu ni, ramai gak aku tengok komen yang tidak menyenangkan kat laman sosial. Mungkin bagi sesetengah pihak terutama golongan remaja yang macam aku ni akan cakap.

"Ala. Perkara biasa la tu. Ramai lak couple yg sibuk berpeluk sana ke mari, tak de pun yang kecoh."

Sejujurnya aku cakap, walaupun aku masih remaja, masih muda tapi aku memang berfikiran kolot, berfikiran 90-an. Aku ngaku, aku pun tengok cerita kpop gak......... jadi tak berani nak komen lebih hal kpop ni. Kang terkene kat batang hidung sendiri. Walaupun aku ni tak lah arif sangat bab bab agama ni. Alhamdulillah bila da sedar diri semakin menuju ke alam kematian ni. aku belajar membezakan mana satu yang haram mana satu yang halal. Rasanya memang semua org tau lelaki dan wanita bukan muhrim memang DIHARAMKAN bersentuhankan? Terutama yg beragama islam tu. Aku amik sedikit sebanyak komen dan pendapat hamba Allah yang aku rasa memang logik dan memberikan iktibar tentang isu ni, yang mencaci maki memang aku takkan amik :p :


  1. "ni lah bila tudung tu jadi 'adat'. 'adat' Melayu dilahirkan Islam. Wanita Islam pakai tudung jadi, 'adat'nya Melayu pon pakai tudung. jadi anak2 muda pakai tudung sebab kawan depe pon pakai. tapi KENAPA tudung dipakai? tujuan tu tak sampai pada mereka. jangan tuding jari cari salah siapa tapi sekarang semua kena fikir sama2 cara mengelakkan perkara macam ni berulang lagi. wallahualam."
  2. "dunia...dunia...sbb itulah Allah haramkan hiburan dan muzik...seme mleka dan mlalaikn dr mngingati siPencipta. plajari dan amati dr sejarah Rasulullah saw yg ingin mlihat dan mgetahui bunyi bkumandang yg ddengari Baginda saw ttpi ssampai di kaw tsebut Allah swt mnidurkn Baginda saw shingga matahari tepat ke muka Baginda saw...demikian blaku kjadian ini 3 hari bturut2...maka Baginda saw tiada keinginan utk mgetahui dan hadir ke tempat spt tsebut...krn Allah swt tidak mengizinkan Baginda dgn mnidurkan dgn nyenyak dan lena....muhasabah diri dan ambil iktibar dr segala sejarah Rasulullah saw utk kita ikuti dan amalkn..."
  3. "Ni lah jadinya bila artis kpop mnjadi keutamaan brbanding agama sndri. Aku malu dgn kaum aku. Kalau kau xpkai tdung ak blh terima, tp knpa pki tdung bsar nmpk muslimah membiarkn diri dipelok dn dicium oleh lelaki kafir tu. MasyaAllah. Semoga Allah kurniakan hidayah utk mereka. Sedih aku tengok vdeo dy.  sedih lagi mak ayh nya,mungkin. Kpd perempuan2 islam lain ,jgn lh trlalu taksub sgt dgn artis kpop dsb. Jgn jadi trlalu murah dimata dunia"
  4. "Al-Kahfi. Hati-hati manusia yang beriman akan sakit melihat gadis-gadis Muslimah membiarkan dan merelakan diri mereka dipeluk, diraba oleh artis-artis K-Pop pujaan mereka. Di manakah maruah seorang Muslimah? Di manakah identiti seorang Muslimah? Tiada siapa memaksa seorang Muslimah hadir ke situ, lalu kenapa hadir? Tiada siapa memaksa seorang Muslimah untuk rela dipeluk dan diraba-raba? Di manakah semangat Sumayyah radiallahu 'anha yang mati dibunuh kerana imannya? Di manakah jiwa Asiah yang istiqamah di atas jalan keimanan? Di manakah maruah Khadijah radiallau 'anha? Siapakah idola kalian wahai gadis-gadis Muslimah? Kenapa kalian menyembah artis-artis K-Pop itu? Kenapa kalian biarkan maruah kalian diragut oleh artis-artis itu? Sahabat-sahabat yang bukan Muslim,fahamilah. Kami Muslim ada cara hidup kami sendiri. Kami ada tatacara etika hidup kami sendiri. Kami tidak menyalahkan anda 100%, apatah lagi anda telah meminta izin dan si gadis Muslimah merelakan kehormatannya dicabul. Kehormatan yang dijaga sekian lama oleh ibu dan ayah! Kehormatan yang menjadi maksud kenapa seorang Muslimah memakai tudung. Hati kami umat Islam, sakit, pedih, sedih melihat semua ini. Kami bukan cemburu, tetapi semua Muslimah adalah saudara kami, kami terasa seperti maruah keluarga kami sendiri dirobek-robek. Tidak kasihankah kepada ibu bapa yang mendidik sejak kecil? Apakah perasaan mereka melihat hal ini? Muslimah, pintu taubat terbuka luas. Kembalilah kepada Allah. Bakarlah semua album gambar, majalah hiburan, buanglah semua lagu dan filem-filem Korea itu daripada laptop anda. Sesungguhnya tanpa ada sedar, anda sedang menyembah artis-artis K-Pop itu. Kembalilah Muslimah.Allah tidak akan mensia-siakan insan yang kembali kepadaNya."


Ya Allah. Yang bawah sekali tu memang dituju khas untuk aku. :'( Sat lagi nak p buang semua hal kpop kat laptop dan bilik aku. Kan dah kene kay batang hidung sendiri. Kih kih.

Kalau isu isu camni, aku memang suka baca komen komen, ada yang baik ada yang buruk. Selebihnya, bergantung dengan penerimaan individu tu sendiri dengan  pendapat individu yang lain. Kita tak dapat nak hentikan pendapat orang. Dan yang aku amik ni, cuma nak bagi contoh, macam mane aku setuju dengan pendapat rakyat malaysia tentang isu yang sedang terjadi. Jadikan pendapat orang sesuatu yang positif. Akhir kata, renung renungkan dan selamat beramal.

p/s: Faz nak minta maaf kat sesiapa punya komen yang diambil dijadikan contoh tu. Maaf sebab amik tanpa kebenaran. :D

Wasalam..

7 Jan 2015

Kau "unfriend" aku?



Surprise giler bila dapat tau ada member "unfriend" kita kat semua laman sosial. Dulu bukan main rapat bagai nak rak. Now? Aku tak tau apa masalah hang sampai nak p unfriend aku bagai. Setahu aku, aku memang tak pernah cari masalah kat orang terutama member aku sendiri. Kalau memang aku ada masalah dengan dia, dia boleh je jumpa aku kot, settle cara baik. Bukannya tak tau rumah aku kat ne. Aku tak tau lagu mana salah aku sampai depa buat aku camni. Nevermind. Aku tak teriak. Cuma..... Ouch la gak. Dulu dia rapat giler dgn aku. Kesana, kemari dgn aku. Baru berpisah 5 bulan kot. Takkan dah tak nak anggap aku kawan.

SATTTT! Apesal loghat aku pelik sangat ni. Haha. Terkejut sangat kot~


Takpe la. Aku memang tak kisah kalau dia dah tak nak kawan aku lagi. Kita dah besar kot. Takkan masih nak bersikap macam budak budak. Nak "unfriend", "friend" bagai. Last aku unfriend orang pun, waktu umur aku 14 tahun. La ni, tak main dah benda tu. Jadi ikut suka dia la nak "unfriend" aku, aku senang je. Org unfriend, aku block. Mungkin dia sakit hati dengan aku kot. Jadi aku tak naklah tambah dosa dia bila masih tengok aku punya laman sosialkan. Baik habiskan terus. Hope selepas ni, dia bahagia la dengan hidup dia. Aku dah malas nak amik tau. Kau bawa je haluan hidup kau, aku dengan hidup aku. Aku takkan sebut lagi nama kau dan takkan ada dalam kamus hidup kau lagi selepas ni, wahai kawan. Hehe. 

p/s: Sentap? Sorry la. "Niat tak menghalalkan cara." Mungkin niat aku cuma nak "berbaik", Tapi cara aku yang salah. 

Sekian..



6 Jan 2015

Boleh ke aku buat?

Assalamualaikum,

Setiap manusia mempunyai keinginan, impian, cita cita, hobi. Begitu juga aku. Mungkin semua tu mempunyai maksud yang berlainan, tetapi bagi aku keinginan, impian, cita cita dan hobi aku hanya satu. Untuk menjadi seorang penulis.

Seorang penulis? Mungkin ada yang tak faham penulis yang macam mana aku inginkan. Penulis yang bukan inginkan populariti atau dikenali. Penulis yang melahirkan perasaan ingin mengungkap rasa syukur dengan kehidupannya. Penulis yang berILHAMkan perasaan melalui setiap cerita, puisi untuk dikongsi bersama.

Boleh ke aku buat?

Sejak berumur 12tahun. Hobi aku minat membaca novel. Novel je! Kalau disuruh baca newspaper, buku teks, memang aku akan bengang sebab tak minat. Dulu moto aku, 'Kalau tak minat, tak yah buang masa buat.' Sebab tu ibu selalu bising cakap, "Budak ni pandai, tapi malas. Geram ibu...." Hehe. Kadang kadang tu selalu gak mendalami watak heroin dalam setiap novel yang ku baca. "Aku berangan la, aku jadi heroin. Alaaa. Macam la tak biasa."

Masuk form 2, aku mula menulis puisi, sajak, pantun, lirik. Zaman kecil kecilkan. Rasa malu tu memang takde. Main redah je apa kita suka buat. Dulu aku berilhamkan A.Samad Said. Fuyohhh. Minat giler kat dia. Selain dia yang menjadi tajuk, aku berinspirasikan kisah cinta monyet, agama, politik dan sahabat. Tapi malang kantoi dengan ibu, ibu p buang semua buku aku. Sebab ibu protes minat aku. Dia cakap tak cerah masa depan menjadi penulis.

Masuk Form 4. Diam diam aku amik kelas kesusasteraan melayu. Mulanya, ibu marah sampai aku buktikan setiap exam aku dapat markah tertinggi dalam kelas sastera. Dua tahun berturut turut gak, aku naik atas pentas dapat sijil the best student subject tu. Aku nak buktikan kat ibu yang aku betul betul minat kat bidang tu. Akhirnya, ibu mengalah gak. Dia bagi kelonggaran. "Buatla apa yg awak minat tapi ibu harap awak tunaikan hasrat apa yang ibu inginkan awak jadi."

Sejak dari tu, aku happy sangat sangat. Tahun 2012, aku mula menulis sebuah novel.(Time tu belum ada laptop, menulis manual dalam sebuah buku je). Walaupun ibu bagi kelonggaran tapi aku masih sembunyi sembunyi menulis sebab takut buku aku dibuang ibu lagi. Apa yang aku takutkan terjadi lagi bila melihat buku yang aku tulis dah menjadi abu, dibakar ibu -_-. Kecewa tak terkata. Sejak dari tu, aku berhenti minat untuk menulis. Ikut je cakap ibu. Sedih memang sedih tapi nak wat camne.

Sampai hujung tahun 2013, aku terbaca sebuah blog 'rasanya aku pernah cerita kat entri before before ni, malas la nak ulang'. Masa tu baru aku mula balik menulis.(Teknologi dah makin canggih, jadi aku buat blog dan menulis dalam blog.) Macam biasa, mula mula aku sembunyi dari ibu. Lama kelamaan kantoi gak dengan ibu. Alhamdulillah, akhirnya ibu benarkan aku buat apa yang aku minat. Paling aku tak percaya, ibu minta aku ajar macam mane nak buat dan guna blog. Rasa macam mimpi lak. Family aku pun selalu gak bagi sokongan, galakkan dan nasihat untuk aku buat novel. Sampaikan dorg setuju untuk berkongsi cerita suka duka kehidupan dorg untuk dijadikan ilham dalam novel.

Novel? Belum masa kot. Sejujurnya, aku tak confident nak buat buku. Selalu gak aku fikirkan cadangan dorg. Tapi boleh ke aku buat? Penulisan aku pun masih berterabur. Belum dikira kesalahan tatabahasa. Selama ni menulis ikut suka je. Arghhhh. Aku ingin..... Ingin sangat sangat tapiii..... aku tak sedia untuk ke tahap tu. Mungkin dimasa akan datang kot. Mungkin.

Atau sebenarnya aku masih fobia..... Fobia buku aku asyik kene buang -_-


Sekian...

4 Jan 2015

Finally!!

Assalamualaikum,

Nampaknya apa yg aku takut takutkan akhirnya terjadi gak. Sedih memang sedih tapi nak wat camne itu dah pilihan dia. Mungkin kami tak ditakdirkan bersama.

Okay... Ctenya camni. Before ni faz ada minat kat sorg mamat ni. Minat yg camne ekk? Tak tau nak explain. Mungkin suka tengok muka dia serupa retis korea yg faz minat kot.
Yang ni. Kenal ke? Hehe. Ermm. Lee Jong Suk. Faz minat giler tengok lakonan dia. Paling faz suka tentang dia? Tu haa. Senyuman dia. Fuhhh. Cair. Tapi tu bukan pointnya. Faz akui faz minat mamat tu sebab retis ni. Nak kata muka dorg sebijik tu tak la, tapi ada la iras iras. 

Faz kenal dia kat insta tp faz tak follow pun dia, then tengok ada link twitter dia. jadi faz follow la twitter. Dia pun DM cakap thanks follow. Faz balasla. Lama kelamaan kteorg pun kawan. Bertukar phone number, lebih senang nak whatsapp 'Mohon jangan fikir aneh.' Hehe. Selalu dia yg msg faz, nak harapkan faz msg? Hampeh. Pemalu giler.

Nak kata dia baik tak gak, sebab mamat ni tak suka kalau faz dok puji dia baik, caring, sweet, cute, charming. Pelik kan? Kalau faz puji mesti dia marah faz. Tapi nak wat camne dah memang dia baik, takkan la faz nak cakap dia jahat kan? Nak tak nak kalau faz nak puji dia, puji dalam hati je la. Akui dia memang pendengar yg setia, dan pemberi nasihat yg sentap. Kalau dalam nasihat dia tak menyakit hati faz balik memang tak sah. tapi apa yg dia cakap memang betul :(. Memang untuk faz pun. Contoh, faz gaduh dgn adik, faz cte aa kat dia. Dia cakap " Alaaa. Sedar la diri awk tu dah tua. Dah nak masuk 21 pun, takkan ng adik pun tak leh nak mengalah. Jgn la macam budak budak." 
Kadang kadang tu sakit hati gak aa. Ingatkan dia nak sokong kita tp kta balik yg kena. Sabar je la. 


Tapi semenjak phone Faz hilang hari tu, kami da lost contact. Faz ada DM dia cakap phone faz hilang. Sampai tu je la kami contact. Hari tu buka dia punya twitter, mcm jiwang semacam je. Da berpunya kot. Hehe. Takpe, Faz doakan dia bahagia dengan pilihan dia. Faz lak focus apa yg faz nak buat. 

Faz bersyukur sgt dapat kenal dan berkawan dgn dia walaupun sekejap. Alhamdulillah. Okay la, nak sambung balik tonton cte Doctor Stranger ni. In Sha Allah, nanti sambung cte balik. Assalamualaikum.
Sekian.


1 Jan 2015

I'm turning 21.....






Assalamualaikum,

Tahun lepas, masa umur meningkat angka 2 di depan, faz mula risau. Banyak benda yg bermain diotak. Lama gak nak terima kenyataan yg diri ni dah menjangkau angka 2. Tahun ni lak? Dah meningkat angka 1 kat belakang. Amboiii. 'Tak suka ka hang?'

Tak la. Bukan tak suka ke apa sebenarnya bila umur semakin meningkat. Apa yg faz risaukan, bila umur semakin meningkat, banyak lak benda yg bermain dikepala ni haa. Member selalu cakap

"Alaa, tambah satu je kot, kau nak risau apa? Kitakan masih muda."

Memang la. Tambah satu ke tambah dua ke, muda ke tua ke. Jangan lupa "mati" tak kira kau muda ke tua. Bila bila ajal boleh menjemput. Bila umur semakin meningkat, apa yg kita dapat fikirkan hanya tanggungjawab di dunia. Macam mana nak dpt duit utk masa hadapan, macam mana nak jadi seorg yg berjaya, macam mana tu macam mana ni. Sebagai org muda, kalau di ikutkan hati masih mau nak enjoy macam org lain. Tapi someone pesan kat faz:

"Dik, sekarang bukan masa utk faz nak enjoy seperti anak muda yg lain. Tengok la ujian yg Allah berikan sepanjang tahun ni utk kita sebagai hambaNya. Ambil iktibar dari setiap ujian yg diberikan. Boleh kalau faz nak enjoy. Takde siapa nak menghalang.Tapi berseronoklah ke jalan Allah. Berseronoklah melakukan perkara yg boleh membantu faz di dunia dan amalan untuk ke akhirat kelak. Supaya kita tak menyimpang dari Dia. Ingatlah bahwa: Allah menguji seseorang itu kerana Allah SWT sayangkan kita sebagai hambaNya, sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita. Dan kerana sesuatu ujian itulah yang membuka mata hati kita, yang mendidik kita supaya jangan mudah putus asa dalam kehidupan yang bagaikan bahtera dilautan yang penuh dengan onak duri, ujian juga dapat mematangkan kita. Jangan pernah kita mengeluh umtuk setiap dugaan yg kita hadapi. Bersabar, Berdoa, Tawakal kunci untuk menempuh segalanya."

Hurmmm...... Terima kasih utk nasihat tu. Terima kasih kerana mengingatkan Faz. In Sha Allah.
Faz akan sentiasa ingat pesanan awak. :)

Peringatan bersama dan utk diriku sendiri:

Daripada Saidatina Aisyah r.a katanya, Rasulullah SAW pernah bersabda:   
"Sesiapa yang suka bertemu dengan Allah, nescaya Allah suka bertemu dengannya. Begitu juga Sesiapa yang tidak suka bertemu dengan Allah, nescaya Allah juga tidak suka bertemu dengannya."

Aku bertanya, "Wahai Nabi Allah! Adakah kita perlu membenci mati, di mana kami semua membenci mati." 

Baginda bersabda: 
"Bukan begitu. Seseorang Mukmin apabila diberitahu berita gembira dengan rahmat Allah, keredaanNya dan syurgaNya, nescaya dia pasti suka untuk bertemu dengan Allah, nescaya dia pasti suka bertemu Allah dan Allah juga suka bertemu dengannya. Sedangkan orang kafir apabila diberitahu adanya seksa serta murka Allah, dia tidak akan suka bertemu Allah dan Allah juga tidak akan suka bertemu dengannya."

(Hadis Riwayat Imam Bukhari & Muslim)

Soundcloud:


Sekian....