Anas Arsyad Gallery

Anas Arsyad Gallery

Followers

23 Oct 2014

Persahabatan

Assalamualaikum,

Masih segar di ingatan perkenalan Faz dgn Dia. Masa tu umur faz 10 tahun. Kenal dia time tuisyen math. Mulanya faz masuk tuisyen, faz memang tak suka dia, sebab dia bajet macho sangat. Biasa la budak2 lagi time tu. Kalau dah tak suka tu maknanya tak nak kawan la kan? Hehe.

Sampai la satu saat, cikgu math bagi kami latihan math dlm kelas dan nak kene habiskan on time kalau tak siap tak bole balik. Waktu tu cuma tinggal Faz, dia dan sorg lagi, faz tak ingat nama. Hehe. Dia pun tegur la faz. "Hai Faz. Kenape ni. Nak aku bantu ke?"
"Hurm.. Takpe ah. Aku bole siapkan sendiri. Lagipun dah akhir sgt ni, kau balik je la." Bajet mahal, padahal memang perlu sgt bantuan dia masa tu. Dia cam faham je jd dia letak balik beg, duduk depan faz, ambik buku faz terus ajar faz. Mula tu faz marah la kan. Asal biadap sgt amik buku org tanpa kebenaran. Tapi bila faz tengok semua org dah balik, faz relakan je la hati ni biar dia ajar. Thanks kat dia sebab bantu faz time tu walaupun faz tak minta.

Keesokkan harinya tuisyen, dia terus amik port duduk sebelah faz. Hairan la kenapa tak duduk tempat dia sendiri, tak pun banyak lagi tempat kosong lain dia nak duduk. Malas pulak faz nak tanya, jadi faz biarkan je la. Lama kelamaan kte org pun jadi semakin rapat. Tuisyen selalu start pukul 7.30. Kami dtg kul 5.30 sebab nak lepak sama. Dia pernah ckp kat faz yg dia suka sgt berkwn dgn faz dan nak faz jadi "bestfriend" dia selamanya, walaupun kteorg ada couple masing2 dia nak  kteorg tetap rapat macam ni. Sebab dia takde bestfriend lain selain faz. Faz pun sama. Sejak dari tu, kalau dia ada couple memang dia akan cte dgn faz. Faz terkejut jugak bila dia cte yg couple dia jeles tengok faz dgn dia, and couple dia minta dia jgn berkwn dgn faz lagi. Time tu kami darjah 6, bagi dia tu pun masih cinta monyet, jadi dia tinggalkan couple dia mcm tu je. Faz tanye la kenapa, dia cakap "Eleh, baru je couple dah kongkong aku tak bole kwn dgn org. Dia ingat dia sape" Faz gelak je.

Yela time tu lagi mudakan, faz mana tau apa itu couple and so on. Handphone pun takde lagi. Lain la dia, semua dah ada, mak ayah pun sporting. Jadi tak hairan la kalau dia gatal nak couple awalkan. Hehe. Itu la aktiviti faz selalu bila dgn dia.

Sampai la hujung tahun form 2, faz berkenalan dgn first love faz. Faz cte kat dia yg faz dah syg kat laki ni. (sebab first love kan) Dia la banyak nasihat faz, jgn mudah percaya ckp lelaki. Time tu tgh sibuk bercouple mana la nak dgr nasihat org. Bila faz putus je dgn first love faz, dia org yg paling faz percaya, da tak segan lagi nak nangis depan dia. Faz masih ingat apa dia ckp time tu, "Ala faz. Kta kan masih muda. Setakat cinta monyet mcm ni, tak yah la nak nangis sgt. Aku dah cakap dulu jgn percaya ckp lelaki, kau tak nak dengar. Dah la jangan menangis, dah la muka buruk, bertambah buruk lagi kau nangis. Kau kan ada aku? Apa guna aku jadi sahabat kau. Lagipun cuba kau fikir, kenapa kau nak nangis sedangkan dia happy je. Kau tak rasa ke kau bodo? Baru first love kot, bukan husband. Ish. Jgn bagi malu aku sbg sahabat kau k-_- Buruk je menangis sebab lelaki. Baik kau nangis sebab aku. Ada gak faedah. Kan syg? kihkih" Masa tu, mcm nak lempang je muka dia guna selipar. Faz sedih, dia g buat lawak. Semenjak kejadian tu, faz tak lagi menangis sebab lelaki. Memang betul apa yg dia ckp. Sungguh bahasa dia serupa longkang, tapi semua tu ada kebenaran.

Sejak dari tu faz mula syg kat dia lebih dr seorg kwn. Tapi faz tak pernah luahkan kat dia sebab faz takut kalau faz luahkan, dia mula jauhkan diri dan akan menggangu persahabatan kami. Jadi faz buat keputusan nak diamkan diri.

5 bulan faz pendam, sampai pertengahan tahun form 3 kot, dia kenal perempuan ni dan...........

Sekian...

No comments:

Post a Comment