Kelab Blogger Ben Ashaari

Kelab Blogger Ben Ashaari

Followers

8 Dec 2014

Kalau org tak suka aku?

Assalamualaikum,

Memang menjadi satu lumrah bila ada org yg suka kita dan ada pulak org yg tak suka kita. Kalau faz p cte org yg suka kita tu tak best la kan. Selalu sgt da dgr cte camtu. Jadi kali ni faz nak cte disebaliknya pula. Faz memang tak suka bila dapat tahu ada org tak suka faz. Tapi nak buat macam mane kan kalau tu da perasaan org. Siapa kita nak menghalang dan buatkan dorg untuk suka kita. Betul tak?

Kadang kadang kawan kita sendiri belum tentu suka dgn perangai kita. Apa faz buat kalau faz tau org tu tak suka kita tak kira la dia kenal kita ke tak.

Faz nak cte sikap dan perangai faz dulu. Faz tau perangai faz ni memang agak gila gila bila dgn org yg faz selesa. Kadang kadang memang agak melampau dan menyakitkan hati. Tapi tu ikut la kalau faz rasa nak jadi gila. Kadangnya bila faz cte hal family kat kawan faz or faz terharu ke apa apa cte sedih or faz tengok kawan faz sedang sedih ke, faz akan menangis. Tak kira la apa sebab, kalau org kasi gula batu sebagai hadiah dan ditambah dgn satu ayat yg menyentuh hati pun faz bole nangis. Jujur, faz memang seorg yg kuat menangis. Terutama kalau cte hal bende yg faz minat and org yg faz minat. Tak yah nak cte la. Kalau org yg kenal faz je tau faz macam mane. Faz gak seorg yg kuat blur dan mudah percaya cakap org. Senang untuk dibuli tetapi akan membalas dgn cara yg lain. Kalau dulu time sekolah menengah faz ada satu habit, tak suka tengok org tidur time kelas, tak kira la cikgu ada ke tak. Kalau faz tengok org tidur, faz akan buat bising menyanyi melalak satu bilik, paling jahat faz akan ketuk meja guna botol air kosong. Kawan rapat faz memang selalu kene. Hehe. Tapi itu dulu. Sekarang faz jadi terlampau pemalu dan sukar nak bergaul dg org yg baru faz kenal. Tak tau kenapa boleh bertukar camtu. Hormon kot.  Diakui, faz bukan seorg yg friendly. Jadi itu la serba sedikit tentang sikap faz. Now dah kenal sikitkan? Boleh la decide kalau tak suka faz? Faz tak kisah.

Faz tau susah untuk kita buat org suka dan terima semua kekurangan kita. Faz ada satu moto "biarla org tak suka kita, asalkan kita jangan tak suka org". Faz kalau fed up or tak suka kat perangai org faz akan diam je, then buat tak tau. Tapi org yg kenal faz selalu tegur, muka faz tak bole belah. Kalau marah ke tak suka ke suka ke memang akan nampak sangat dengan jelas. Huhu. Mungkin faz tak reti nak jaga reaksi muka faz. Tapi apa yg faz cuba buat sekarang ialah jaga hati faz. Itu yg lebih penting. Sebab segala galanya bermula dari hati. Kalau hati bersih, bersih la jadinya. Jadi kalau tak nak kotorkan hati dengan membenci org perbanyakkan berzikir dengan Allah. Minta Allah tenangkan hati. Faz gak masih memperlajari mcm mane nak jaga hati sendiri untuk tidak terlampau ikut perasaan.

P/s: Sekadar renungan kita bersama disamping memperingatkan diri faz sendiri untuk tidak terlampau mengikut perasaan dan jaga hati sendiri supaya lebih dekat dengan Allah.

Sekian....

3 comments:

  1. Dik faz....

    Sy sendiri bersikap sebijik macam faz... semua sama la... tang muka tu memang teruk kot sy hehe apa pun sabar okay... kadang2 kuta kena blajar kawal diri... bukan mudah tp kalau belajar pasti dpt buat...

    ReplyDelete
  2. Hahahaha bkn faz sorg je pompuan yg kuat nanges... Bkn smua pompuan cmtu ke

    ReplyDelete